ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗ

Η ζωγραφική στην πορσελάνη, και συγκεκριμένα σε χρηστικά αντικείμενα, ήταν το όνειρό μου για πολλά χρόνια, αλλά μόνο όταν απέκτησα περισσότερο ελεύθερο χρόνο ξεκίνησα τα πρώτα μαθήματα. Παρακολούθησα την βασική εκπαίδευση το 1999 στην σχολή της Μαριλένας Πατρονικόλα στην Αθήνα, και εν συνεχεία παρακολούθησα και παρακολουθώ πολλά σεμινάρια σε νέες τεχνικές με δασκάλες την Μαριλένα Πατρονικόλα και την Αντουανέτ Shoerer-Τοπαλίδη.

Τώρα πια ενημερώνομαι για όλες τις εξελίξεις του χώρου από το ίντερνετ και συμμετέχω σε ομάδες συζήτησης. Είμαι συνδρομήτρια σε πολλά ειδικά περιοδικά, αγοράζω κάθε ενδιαφέρον βιβλίο από την παγκόσμια βιβλιογραφία και αλληλογραφώ με άλλους καλλιτέχνες.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες , μπορεί ο καθένας, από κάθε μέρος της γης, να ενημερώνεται για την δουλειά των καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο, και να ανταλλάσσει απόψεις μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των υλικών. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς στην Ελλάδα όλα τα υλικά που χρειάζεται, εάν δεν μπορούσε να παραγγέλνει ορισμένα στο εξωτερικό.

Παρ' ότι στην Ελλάδα η τέχνη της ζωγραφικής στην πορσελάνη δεν είναι πολύ διαδεδομένη, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι παρακολουθούν την βασική εκπαίδευση και αρκετοί συνεχίζουν - κυρίως γυναίκες.

Η τέχνη της ζωγραφικής στην πορσελάνη πέρασε αιώνες ακμής, όταν τα περίφημα εργαστήρια και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες της Ρωσίας, Τσεχίας, Γαλλίας, αλλά και της Κίνας και Ιαπωνίας, και άλλων χωρών δημιούργησαν τα αριστουργήματα που είναι τώρα πολύτιμα εκθέματα στα μουσεία όλου του κόσμου. Με την εκβιομηχάνιση στο τέλος του 20ου αιώνα, η ζήτηση αντικειμένων ζωγραφισμένων στο χέρι άρχισε να μειώνεται, και ταυτόχρονα να μειώνονται και οι καλλιτέχνες. Και όμως, η ζωγραφική στην πορσελάνη - ως μορφή τέχνης πλέον - βρίσκεται και πάλι σε ακμή και αναδεικνύει μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Peter Faust, Tatiana Levescot-Agoritsas, Clotilde Ruegg-Ruffieux, Uwe Geissler, Katrin & Andreas Knoble, ο πρόωρα χαμένος Carlos Spina και άλλοι, που συνεχίζουν να δημιουργούν αριστουργήματα.

Ελένη Ξανθοπούλου